Historiek

Op 25 juni 1967 besloten enkele leden van het Zuid-Deurnese jeugdhuis SORM om een basketbalploeg op te richten onder de naam MANN BBC — met Aanvalsdrift Nooit Narigheid. Meteen een gehaaide verwijzing naar sponsor Poeders MANN. Ze konden duidelijk basketballen, want een promotie naar tweede provinciale volgde al na het tweede jaar in competitie. MANN BBC werd na drie jaar SORM BBC. De daaropvolgende jaren stampte de club wat aarzelend ook enkele jeugdploegen uit de grond.

In 1975 verhuisde SORM BBC naar sporthal Plantin. Heel wat jeugdspelers en supporters zagen die ‘verre verplaatsing’ niet zitten en haakten af. In 1983 verhuisde de club opnieuw en werd onderdak gevonden in de Luisbekelaar en de Parkschool. De naam wijzigde nogmaals: GEMBO — Gemeente Borgerhout — was geboren. Tenslotte werd in 2003 de Parkschool verlaten: alle ploegen schoven door naar de Luisbekelaar.

In de Parkschool zetten enkele basketbalgekke onderwijzers hun educatieve schouders onder de club: Gembo kwam terecht in een stroomversnelling. Doorheen de jaren bouwde de club een meer dan degelijke basketbalopleiding uit. Het aantal jeugdploegen groeide gestaag, maar ook kwalitatief werden onze ploegen steeds beter. Onder meer dankzij de samenwerking met eerst de Parkschool en daarna Jespo ontdekten we elk jaar nieuwe basketsterren-in-de-dop.

Toen het jeugdbasket op landelijk niveau werd georganiseerd, sprong Gembo mee op de kar. Heden ten dage spelen de groene Gembojeugdploegen, van U14 tot U21, doorheen heel Vlaanderen. Hoogtepunten van die jeugdwerking waren Belgische kampioenschappen van onze meisjes pupillen in mei 1992 en onze U16-ploeg in mei 2012.

De uitstekende jeugdopleiding sijpelde door naar onze seniorsploegen. In de lente van 2010 promoveerde onze eerste herenploeg overtuigend naar tweede nationale, waar Gembo sindsdien een toonaangevende rol speelt. Sinds het seizoen 2011-2012 volgden drie kampioenschapstitels in Top Division One en viermaal de eindwinst in de Beker van Vlaanderen. Gembo groeide — vijftig jaar na de oprichting — uit tot een van de meest vooraanstaande Vlaamse basketbalclubs.

Het jeugdhuisploegje uit de hippieperiode groeide doorheen de jaren uit tot een mastodont met elk jaar een 25-tal ploegen in competitie. Gembo biedt iedereen basketplezier op zijn/haar niveau: van topbasketbal tot het pure plezier in de vriendenclubs, van ambitieuze jeugdploegen tot recreatief basketbal. G-basketbal kreeg met de GemboStars een belangrijke plaats in onze club. Onze rolstoelbasketbalclub Gembo Players werd in 2015-2016 en 2018-2019 Belgisch kampioen.

Gembo wil bijdragen aan de groei en vorming van jongeren. De club promoot waarden zoals teamspirit, karakter en vriendschap; en dit in respect voor iedere mede- en tegenstander, ouder, trainer en scheidsrechter. Gembo bevindt zich midden in de stad, met al haar kansen en uitdagingen. We willen een meerwaarde zijn voor de samenleving die ons omringt. Gembo werkt samen met scholen, overheden en andere maatschappelijke actoren. De bladzijde Gembo plus toont daarvan voorbeelden.

Marnix blikt terug - 1967
Marnix blikt terug - 1970
Marnix blikt terug - 1975
Marnix blikt terug - 1977
Marnix blikt terug - 1992
Marnix blikt terug - 1994
Marnix blikt terug - 1997
Marnix blikt terug - 1998
Marnix Blikt Terug - 1998 Veteranen
Marnix blikt terug - 2003
Marnix blikt terug - 2011
Marnix blikt terug - 2012
Marnix blikt terug - 2019 Rolstoel
Marnix blikt terug - 2020 Retro Monument
Marnix blikt terug - Retro Kindervreugd